Ovenschotel zoete aardappel, prei en gehakt


Ingrediënten:
- 300 gr rundergehakt
- ½ bakje champignons in plakjes gesneden
- 2 prei, in lengte gehalveerd en in halve ringen gesneden
- 1 grote teen knoflook, geplet en gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 5 el currypoeder
- 2 el paprikapoeder (zoet)
- 1 theelepel kardemom gemalen
- 1 theelepel chilipoeder
- scheutje sojasaus
- 200gr crème fraîche
- 10 ml water
- 3 zoete aardappels, geschild en in plakjes gesneden
- klein handje geraspte kaas
Verder: een ovenschaal, hapjespan
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Meng de creme fraiche met het water (handig met een vork,
alsof je een ei klutst), hierdoor krijgt de creme fraiche als het goed is dezelfde
structuur als yoghurt. Zo niet: voeg dan wat extra water toe tot dit wel zo is.
Voeg nu 2 el currypoeder, 1 el paprikapoeder en 1 tl chilipoeder toe. Meng goed door elkaar.Zet een hapjespan op het vuur (of koekenpan met hoge rand) en fruit de ui. Ongeveer 2 a 3 minuten is voldoende. Voeg de knoflook en de overige kruiden toe en bak nog eventjes een minuut of 2. Voeg nu het gehakt toe en rul alles door elkaar.
Voeg nu de prei en champignons toe, roer goed om en laat ca. 5 minuten staan met regelmatig roeren. Voeg ten slotte een scheutje sojasaus toe. Dit geeft wat meer diepte aan de smaak zonder dat je te veel zout hoeft toe te voegen.
Smeer op de bodem van een ovenschaal een dun laagje van de crème fraîche. Leg hierover een laagje zoete aardappelschijfjes, smeer weer in
met de crème fraîche en verdeel wat van het gehaktmengsel hierover. Bedek nu
weer met een laag zoete aardappelschijfjes, crème fraîche en gehakt en herhaal
dit. Eindig met een laag zoete aardappelschijfjes bedekt met crème fraîche en eventueel een klein handje geraspte kaas.
Zet voor ca 35 minuten in de oven maar minstens tot de kaas mooi goudbruin is gebakken