Gestoomde zalm
Met doperwtjes, avocado, munt en feta
Teleurgesteld door de weegschaal en geïnspireerd door een vriendin aan een detox-kuur (waarvan ik besloten heb er toch echt niet sterk genoeg voor te zijn), kwam dit gerecht in mij op. Alle ingrediënten had ik nog in huis: een zalmmoot en doperwtjes in de diepvries, wat feta en munt in de koelkast en een avocado op de fruitschaal. Ideaal! En: een heerlijke combinatie.
Ik heb dit in mijn eentje gegeten, dus de ingrediënten zijn voor één persoon.
Wat heb je nodig?
1 zalmmoot
15gr verse munt
ca 150 gram doperwten uit de diepvries (écht niet uit pot!)
ca 50 gram feta
1/2 avocado
1 tl italiaanse kruiden
Flinke scheut extra vierge olijfolie
En ook: een stoominzet voor een pan
Hoe maak je het?
Zet wat water op het fornuis en breng aan de kook. Leg in de stoominzet een velletje bakpapier. Leg hierin de zalm met de italiaanse kruiden en de blaadjes van één takje munt eroverheen. Zet de stoominzet op de pan met het kokende water en de deksel erop. Laat ongeveer 15 minuten stomen. De tijd waarin de zalm klaar is, is afhankelijk van hoe dik en groot het stuk zalm is. Mijn zalmmoot was ongeveer 2,5 cm dik.
Zet de waterkoker met ongeveer 200 ml water aan en wacht tot dit gekookt is. Doe ondertussen de doperwtjes in een (steel)pan. Giet hier het kokende water overheen en zet snel op het vuur om verder te koken met de overige munt erbovenop. (De bereiding van de doperwten komt oorspronkelijk van Jamie Oliver :-)). Zet na ca 3 minuten koken het vuur van de doperwtjes uit en giet af. Giet een flinke scheut (of 3) extra vierge olijfolie over de doperwtjes en de munt, roer een aantal keer om en zet aan de kant met de deksel op de pan.
Pak een bord erbij. Voor mij was een diep bord handig vanwege alle kleine doperwtjes die anders alle kanten op gaan. Leg op het bord de doperwtjes, snijd de avocado in de lengte in dunne reepjes zonder door de schil te gaan. Lepel nu de al gesneden avocado in één keer uit de schil en leg op de doperwtjes.
Brokkel de feta over de doperwtjes en avocado heen en leg hierover de zalm.
Dit was echt alles wat je moest doen om dit heerlijke gerecht te bereiden! Geniet ervan. :-)
